...

Stoppen met roken – Tips en hulpmiddelen

Gemiddelde leestijd: 17 minuten

Wil je stoppen met roken maar lukt het maar niet? Heb je al van alles geprobeerd, zoek je hulpmiddelen of heb je echt begeleiding nodig? In dit artikel zullen we je alles vertellen over de effecten op je lichaam, als je stopt met roken.  Maar ook de effecten van nicotine. Wat doet de verslaving met jouw lichaam en hoe kom je ervan af.

Wil je direct hulp? Ga direct naar de hulppagina.

Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken?

Dat roken nadelige effecten heeft op je lichaam dat weten we allemaal wel. Maar wanneer merk je verbetering na dat je bent gestopt en is schade aan je longen onomkeerbaar? 

  • Na 20 minuten kan je al effecten merken in je lichaam. Dit komt namelijk omdat nicotine je bloeddruk kan verhogen, 20 minuten na het roken van je laatste sigaret daalt je bloeddruk weer. 
  • Na 8 uur begint het herstel van je longen al, zo nemen ze weer meer zuurstof op en kun je beter ademen. Dit zou je kunnen merken aan het feit dat je iets minder hoest en je energieker voelt. 
  • Na 48 uur is de nicotine uit je lichaam, je reuk en smaak kunnen daardoor beter worden. 
  • 2 tot 4 weken na je laatste sigaret zal je merken dat je conditie erop vooruit gaat, je voelt je fitter en energieker.
  • Na 1 jaar neemt de kans op hart en vaatziekte al af!
  • Na 10 jaar halveert ook de kans op bijvoorbeeld longkanker of andere soorten kanker die gerelateerd zijn aan roken. 

Wat veel mensen ook merken als ze stoppen met roken is dat ze aankomen. Dit komt omdat nicotine de werking van je stofwisseling beïnvloed. Doordat je rookt werkt je stofwisseling (tijdelijk) sneller. Zodra je stopt neemt dit af, daarnaast gaan mensen vaak meer eten. Dit komt omdat je gewend bent om op een bepaalde tijd te roken, veel mensen gaan hier een alternatief voor zoeken en gaan dan snacken.  

Door het stoppen met roken kun je ook last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Deze duren meestal 1 weekje tot een maand.  Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van slapeloosheid, hoofdpijn of je wordt chagrijnig.  Deze klachten zijn heel normaal en ontstaan doordat je je lichaam niet meer geeft waar het aan verslaafd is: nicotine. 

Wat doet nicotine met je lichaam

Als je verslaafd bent aan roken, ben je eigenlijk verslaafd aan nicotine. Nicotine is een stof wat verwerkt wordt in sigaretten en wat ervoor zorgt dat je wilt blijven roken.  De stof nicotine heeft vergaande effecten op je lichaam, brein en neurosystemen 

Het duurt ongeveer 7 tot 9 seconden voordat nicotine je hersens bereiken na het roken.  Op dat moment verhoogt het je concentratie en focus en het verzwakt pijn en angstige gevoelens. Dit komt omdat het effect heeft op neurotransmitters, daarmee beïnvloed de nicotine hoe je je voelt. Dit effect is alleen van korte duur. Daarna ontstaan ontwenningsverschijnselen en vergroot dat de behoefte aan een nieuwe sigaret. 

Omdat de meeste mensen die verslaafd zijn aan roken, meerdere sigaretten per dag roken, bouwt het nicotine gehalte op.  Hierdoor verspreid het in het lichaam, onder anderen naar de lever, longen en je hersenen. 

Doordat nicotine effect heeft op je neurosystemen ontstaan er allerlei reacties in je lichaam. Zo maak je bijvoorbeeld meer adrenaline aan, wat weer een verhogend effect heeft op je hartslag en maak je ook meer dopamine aan waardoor je je gelukkig voelt. 


Zoals eerder genoemd heeft nicotine ook effect op je stofwisseling en verlaagt het de afgifte van insuline, waardoor je eetlust verminderd. 

Dopamine en serotonine

Maar nog even terug naar dopamine. Dopamine is een gelukhormoon wat ervoor zorgt dat we ons blij en gelukkig voelen. Veel drugs hebben invloed op de aanmaak van dit hormoon en zijn daardoor verslavend. En zo ook sigaretten. De aanmaak van dopamine door het gebruik van nicotine wordt namelijk gezien als de hoofdoorzaak van de verslaving.  Als je stopt met roken verminderd dus de aanmaak van dopamine, wat ervoor zorgt dat je je chagrijnig of zelf neerslachtig kunt voelen


Daarnaast heeft het roken van sigaretten ook effect op het aanmaken van Serotonine. Serotonine is een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt in depressies, agressie, mentale vermoeidheid en lange termijn geheugen.  Door het effect op serotonine heeft het roken van sigaretten effect op het verminderen van depressieve gevoelens.  Als je stopt met roken ervaren de meeste mensen deze gevoelens daardoor extra sterk, want de ‘verzachtende’ factor valt weg. 

Hulpmiddelen om te stoppen met roken

Er zijn ongelofelijk veel middelen die je kunnen helpen met stoppen met roken. Zo heb je niet alleen pleisters, kauwgum en e-sigaretten, maar nog veel meer hulpmiddelen. Maar wat is het effect van al deze hulpmiddelen en waarom werken ze wel of niet. 

Misschien heb je er al een aantal geprobeerd, maar we zullen eerst de ‘nicotine vervangers’ onder de loep nemen. 

Nicotine vervangers

Je kent ze wel, de kauwgum, pleister of inhalers. Allemaal manieren om je lichaam wel te voorzien van nicotine, maar zonder sigaret, zodat je langzaam kunt afbouwen, zonder afkickverschijnselen. 

Wat alle nicotine vervangende middelen gemeen hebben, of het nou kauwgum of een pleister is, is dat ze allemaal een lagere dosering nicotine hebben dan een sigaret.  Daarnaast bereikt nicotine je hersenen binnen 7 tot 9 seconden en zorgt dit voor diverse reacties in de hersenen (zie hier boven). Deze effecten maken sigaretten zo ontzettend verslavend. Maar de nicotine vervangers bereiken ditzelfde effect niet doordat er geen ‘kick’ ontstaat in de hersenen. Dit is dan ook de reden dat veel van dit soort middelen niet effectief zijn, en vaak alleen helpen op korte termijn. 

Accupunctuur

Accupunctuur is ook een bekend middel die kan helpen bij het stoppen met roken. Bij accupunctuur wordt er gericht op het verlichten van de ontwenningsverschijnselen.  Veel mensen hebben baadt bij accupunctuur. Het verminderd de ontwenningsverschijnselen en daarmee wordt het stoppen met roken een stuk makkelijker. Helaas is acupunctuur vaak prijzig en moet je regelmatig terug. 

stoppen met roken tips

7 tips om te stoppen met roken

  1. Stel een doel 
    Als je een doel stelt wordt het al een stuk makkelijker. Bepaal op welke dag je wilt stoppen en waarom. Dat het gezonder is, dat weet iedereen. Maar schrijf een concreet doel op. Bijvoorbeeld “ik wil stoppen met roken want dan gaat mijn huid weer stralen.”

  2. Stel tussen doelen
    Bij een doel hoort natuurlijk ook een plan. Stel bijvoorbeeld kleine tussen doelen. Zo maak je het behapbaar. Je wilt stoppen met roken, voor altijd. Maar als je kleinere doelen maakt kun je deze eerder afstrepen en blijf je gemotiveerder.  Zoals bijvoorbeeld: 1 week niet gerookt, of naar de supermarkt geweest en geen sigaretten gekocht. 

  3. Beloon jezelf
    Heb je zo’n doel behaalt? Beloon jezelf. Let er wel op dat als je stopt met roken je vaak meer gaat eten, dus wil je niet aankomen? Beloon jezelf dan met leuke dingen in plaats van lekker eten!

  4. Zoek afleiding
    Help jezelf om niet in je oude patronen terug te vallen en zoek afleiding. Stond je altijd op en rookte je direct je eerste sigaret? Zorg dat je iets te doen hebt, zodat je niet op je oude gewoonte kan terugvallen. 

  5. Vermijd andere rokers
    Altijd gezellig roken met je collega’s in de koffiepauze? Het klinkt misschien stom, maar vermijd deze mensen tijdelijk. Omring jezelf met mensen die al doen wat jij graag wilt: niet roken! Ga dus lekker koffie drinken met collega’s die niet roken en breng jezelf niet in de verleiding. 

  6. Vertel het aan IEDEREEN
    Het helpt ook om het aan iedereen te vertellen. Want als je doelen uitspreekt worden ze realiteit. Daarbij kan iedereen die het weet je ook helpen en je erop wijzen als je nijgt terug te vallen!

  7. Zoek hulp
    Je hoeft het niet alleen te doen. Naast hulpmiddelen als pleister of kauwgum zijn er ook hulp groepen of zelfs cursussen. Wil je niet met andere mensen in een ruimte of vind je dit ongemakkelijk of confronterend. Geen probleem, zelfs online kun jij de hulp en begeleiding vinden die je nodig hebt! Duizenden mensen gingen je al voor!
stoppen met roken

In twee weken stoppen met roken

Stoppen met roken en na twee weken al geen last meer hebben van het verlangen naar een sigaret?  Al 2000 deelnemers gingen je voor en 86% van deze mensen is nog steeds gestopt met roken. 

Marcel Borst is hypnotherapeut en helpt mensen zoals jij om te stoppen met roken. Geen gekke pleister, kauwgum of groep sessies waar je niet op zit te wachten maar gewoon vanuit jouw eigen huis.

Marcel Borst focust in deze methode op jouw onderbewuste. Zo word de oorzaak van jouw rookgedrag aangepakt en zal je na de cursus geen moeite meer hebben om van die sigaretten af te blijven.

Het programma bestaat uit 10 modules. De modules bestaan uit verschillende video’s, documenten en hypnosesessies. In de modules leer je technieken waarmee je je onderbewuste gedrag kunt beïnvloeden en stoppen met roken dus veel makkelijker wordt. 

Het programma heeft een slagingspercentage van 86%!

Door deel te nemen aan het programma kan ook jij stoppen met roken en heb je dus: 

  • Geen behoefte meer aan een sigaret

  • Geld over voor leuke dingen (want je hoeft geen sigaretten meer te kopen)

  • Een gezondere leefstijl

  • Een betere nachtrust

  • Een beter uithoudingvermogen

Gratis Webinar Stoppen met roken 

Wil je meer informatie voordat je begint? Meld je aan voor de gratis webinar! Hier krijg je meer inzicht in het online programma en word de methode van Marcel Borst duidelijk uitgelegd!

Elke week vinden er nieuwe webinars plaats, kun je dus niet op een van de data, schrijf je dan toch in, dan zal je een nieuwe uitnodiging krijgen wanneer jij wel kan!

stoppen met roken

Liever direct beginnen?

Ben je klaar met de sigaret die jouw leven bepaald, begin dan direct en claim nu 50 euro korting op de normale prijs!

Claim nu je 50 euro korting! 

Direct naar de actie pagina!

Deze aanbieding loopt af over

0
dagen
0
uren
0
min
0
sec

Ervaringen met stoppen met roken

Vele mensen gingen je al voor en maar liefst 86% van de deelnemers is succesvol gestopt met roken.  De ervaringen zijn heel positief, zo hebben veel mensen geen last gehad van humeur wisselingen of andere ontwenningsverschijnselen. Ook vonden ze zelfs de verjaardagen niet moeilijk en is de drang naar de sigaret echt weg en weg gebleven. 

Wil je meer ervaringen lezen, check ze hier. 

Meest gestelde vragen

Wat zijn de effecten van stoppen met roken?

Roken heeft nadelige effecten op ons lichaam, als je stop zal je dus merken dat dat al die tijd effect heeft gehad op jouw lichaam. 

  • 20 minuten na je laatste sigaret verlaagt je bloeddruk al
  • Na 8 uur neem je al meer zuurstof op
  • 48 uur daarna is de nicotine uit je lichaam
  • Na 2 weken gaat je conditie al vooruit
  • Na 1 jaar neemt de kans op diverse ziektes al aanzienlijk af!

Wat is de moeilijkste periode bij het stoppen met roken?

Vaak wordt gedacht dat het begin het moeilijkste is maar in praktijk blijkt dat niet altijd zo te zijn. In het begin zijn de meeste mensen vaak extreem gemotiveerd en lukt het ook om van de sigaretten af te blijven. 

Het moeilijkste moment komt van na 2 weken tot een maand, dat sluipt de gewoonte er weer in. Je ziet je collega’s roken en normaal stond jij daar ook in de pauze, dat was toch altijd wel gezellig. Voor je het weet sta je weer buiten, in eerste instantie alleen voor de gezelligheid, maar we weten allemaal waar dat eindigt. 

Wat op zulke momenten helpt is om ook deze gewoontes aan te passen, zorg dus dat je niet in de verleiding komt en loop in de supermarkt vooral snel langs de servicebalie, want als je eenmaal weer een pakje koopt, dan wordt het heel moeilijk om er vanaf te blijven. 

Hoelang duren de ontwenningsverschijnselen bij stoppen met roken?

De ontwenningsverschijnselen stoppen vaak na 1 week tot 1 maand. Dit is per persoon verschillend. De ene heeft er meer last van dan de andere. 

De effecten op je lichaam worden in dit artikel uitgebreid uitgelegd. Maar dit kan per persoon verschillen. Het kan ook te maken hebben met de lengte van de verslaving en hoeveel er wordt gerookt. 

Iemand die een sigaret per dag rookt zal aanzienlijk minder last hebben van ontwenningsverschijnselen dan iemand die 40 sigaretten per dag rookt.

Wat merk je als je niet meer rookt?

Dat roken negatieve effecten heeft op je gezondheid, dat weet inmiddels iedereen. Maar wat merk je nou echt aan je lichaam als je stopt met roken?

  • Je gaat een stuk minder hoesten
  • Je voelt je fitter
  • In het begin slaap je misschien slechter, dit komt door de ontwenningsverschijnselen maar op termijn zal je beter slapen
  • Je conditie gaat vooruit 
  • Je krijgt meer eetlust, dit is ook de reden dat mensen vaak aankomen als ze stoppen met roken

Stoppen met roken, afbouwen of cold turkey stoppen? 

Er zijn tal van theorieën waarom je wel of niet moet afbouwen of cold turkey moet stoppen. In het online programma van Marcel Borst word er gekeken naar je onderbewuste en word de drang naar sigaretten vanuit hier aangepakt. 

Word het vergoed door mijn verzekering? 

Sommige verzekeraars dekken hulpmiddelen om te stoppen met roken. Om er zeker van te zijn kun je het beste jouw verzekering bellen en het product voorleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *