...

Prikkelbare darm syndroom behandeling: Een online programma!

Gemiddelde leestijd: 23 minuten

Opzoek naar een behandeling voor het prikkelbare darm syndroom (PDS)? Zit je met je handen in het haar omdat je voor de 10e keer weggestuurd bij de huisarts of specialist omdat ze niks kunnen vinden, en je dus maar bestempeld wordt met het prikkelbare darm syndroom?  


Duizenden mensen krijgen te horen dat hun buikklachten geen medische oorzaak hebben en worden naar huis gestuurd zonder oplossing en met de diagnose prikkelbare darm syndroom, wat ook bekend staat als PDS.  Naar schatting heeft 5-20% procent van de Nederlanders last van een prikkelbare darm. 

Vaak worden er adviezen gegeven of diëten aangeschreven om het prikkelbare darm syndroom te behandelen, maar een echte bewezen behandeling bestaat nog niet. Dit komt omdat de oorzaak onbekend is. De diagnose wordt gesteld omdat mensen die last hebben van PDS geen andere medisch verklaarbare reden hebben voor buikpijn.  Dit maakt het dus ontzettend lastig om een prikkelbare darm syndroom behandeling op te starten. 

Wat is prikkelbare darm syndroom ?

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een chronische darmaandoening. Het prikkelbare darm syndroom kent niet een specifiek ziektebeeld. Voor iedereen is het verschillend. De een heeft elke dag pijn en de ander niet. Dit maakt het lastig om vast te stellen wat precies het prikkelbare darm syndroom is. 

PDS gaat vaak gepaard met buikpijn, kramp of een opgeblazen gevoel. Ook ervaren veel mensen klachten als obstipatie of juist diarree. PDS wordt ook wel spastische darm genoemd, dit komt om dat de darm soms ‘spastische bewegingen’ geeft. Dit ervaren mensen als kramp, pijn of het ineens samentrekken van de buik. 

Wat het prikkelbare darm syndroom nog moeilijker maakt is dat mensen die er mee kampen zich vaak ongehoord of onbegrepen voelen. Als er geen verklaring is voor de buikpijn, dan zal het wel meevallen of dan zullen ze zich wel aanstellen. Vanuit de omgeving is er vaak onbegrip. “Als er geen medische oorzaak is, dan zal het wel meevallen”, is wat veel patiënten uit hun omgeving horen. Helaas is dit niet het geval en is het prikkelbare darm syndroom een serieuze aandoening. Dit kan ontzettend moeilijk zijn als je zelf deze klachten ervaart. Jij voelt immers wat er in jouw lichaam gebeurd en de pijn en klachten zijn weldegelijk echt. 

Naast dat mensen vaak buikklachten ervaren, kunnen slapeloosheid en vermoeidheid ook een grote rol spelen. Vaak worden deze bijkomende klachten veroorzaakt door de pijn of de onzekerheid die PDS met zich meebrengt. 

prikkelbare darm syndroom behandeling

Hoe ontstaat het prikkelbare darm syndroom?

Hoe het prikkelbare darm syndroom precies ontstaat is niet duidelijk. Maar factoren zoals stress of mentale gesteldheid kunnen wel lichamelijk klachten veroorzaken en zo ook PDS.  Omdat het de oorzaak lastig te achterhalen is het moeilijk om het prikkelbare darm syndroom te behandelen. 

Ook kan het prikkelbare darm syndroom ontstaan door bijvoorbeeld een infectie die de darmwand heeft aangetast. Andere oorzaken kunnen zijn dat de bacteriën in de darmen uit balans zijn, of de samenwerking tussen de hersenen en de darmen. 

Wat zijn de gevolgen?

De gevolgen kunnen zeer ver gaan. Naast dat mensen veel pijn ervaren en last hebben in hun dagelijkse doen en laten, kan het ook psychische klachten veroorzaken.  Continue pijn hebben kan lijden tot frustratie en je geluk beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om te kijken naar een oplossing en te proberen wat voor jou werkt. 

Je bent niet alleen!

Zoals al eerder genoemd heeft 5% tot 20% van de Nederlanders last van een prikkelbare darm. Je bent echt niet alleen. Maar zo voelt het soms wel, je voel je onbegrepen of ongehoord. In je omgeving heeft niemand zulke klachten en iedereen kan altijd ongestoord leuke dingen doen, maar jij zit 9 van de 10 keer thuis met buikpijn of andere klachten. Klinkt dit je bekend in de oren? Met jou zijn vele andere opzoek naar een oplossing. Het healthy gut programma focust op het verminderen van jouw klachten en brengt mensen samen die in hetzelfde schuitje zitten.  Zo helpt niet alleen het programma om jouw klachten te verminderen, maar vind het er ook steun aan en kun je samen met lotgenoten praten over jouw situatie.

Zijn er behandelingen voor prikkelbare darm syndroom (PDS)?  

Zoals eerder genoemd zijn er geen medische trajecten die je kunt instappen om het prikkelbare darm syndroom te behandelen. Wel zijn er andere behandelingen zoals verschillende diëten of het elimineren van diverse voedingsmiddelen omdat deze mogelijk je darmen nog meer irriteren. Maar altijd op moeten letten op wat je eet en nooit eens vrij kunnen kiezen zonder buikpijn als gevolg is voor vele geen optie op de lange termijn. 

Ook worden er vaak medicijnen voorgeschreven, dit zijn alleen altijd symptoom bestrijdende medicijnen en nooit iets wat de oorzaak (omdat deze ook niet altijd te achterhalen is) aanpakt. Zo krijgen veel mensen medicijnen om verstoppen of juist diarree tegen te gaan, of worden er pijnstillers voorgeschreven.  

Daarnaast worden ook verschillende soorten therapie toegepast, zoals bijvoorbeeld hypnotherapie.  Maar ook hier geld weer dat mensen met langdurige klachten ook opzoek zijn naar een langdurige oplossing en vaak is dat niet mogelijk met therapie of medicatie. 

behandeling prikkelbare darm syndroom

5 Tips om prikkelbare darm klachten te verminderen 

  1. Vermijd cafeïne
    Cafeïne heeft werking op je stoelgang en kan de darmwand extra irriteren. Daarom is het beter om cafeïne te vermijden. Drink je toch graag koffie, kies dan voor decafé.

  2. Neem probiotica
    Probiotica hebben dragen positief bij aan een betere darmflora en kunnen dus de klachten verlichten.  Er bestaan verschillende soort probiotica, niet allemaal zijn ze even effectief. Uit onderzoek blijkt dat probiotica uit verschillende stammen een betere werking hebben. 

  3. Beweeg!
    Beweging heeft een positief effect op je stoelgang en kan ook krampen verminderen. Door te bewegen verbeterd je doorbloeding. Dit kan bijdragen aan verlichting van pijn en kramp. 

  4. Verminder stress
    Makkelijker gezegd dan gedaan, maar stress heeft enorme negatieve invloed op je totale gezondheid. Ervaar je veel stress, probeer dan te achter halen wat de oorzaak hiervan is en of je dit kan oplossen door kleine aanpassingen te doen. Ook praten helpt, bijvoorbeeld met je partner of professional.

  5. Drink veel water!
    Een vocht te kort is natuurlijk nooit goed, maar als je last hebt van een prikkelbare darm kunnen je darmen het vocht goed gebruiken. Zorg dus dat je elke dag voldoende drinkt. 

Online prikkelbare darm syndroom behandeling: het Healthy Gut Programma!

Het healthy gut programma is een behandelprogramma voor onder andere mensen met prikkelbare darm syndroom. Het programma is ontwikkeld door orthomoleculaire diëtisten die echt de focus leggen op het oplossen van langdurige darmklachten. 

Het programma bestaat uit 9 modules waarin je leert wat er in je buik gebeurd en hoe je hier invloed op kunt uit oefenen.  Ook kun je beroep doen op 1-op-1 consulten zodat jouw klachten specifiek in kaart worden gebracht en je al je vragen en zorgen kunt uitspreken. 

Door de jarenlange ervaring van de betrokken diëtisten is het programma echt gericht op het langdurig verhelpen van klachten. Het programma  is een effectieve prikkelbare darm syndroom behandeling.  

Is deze behandeling iets voor mij? 

  • Voel jij je ongehoord of onbegrepen door jouw omgeving of zelfs artsen?
  • Ben je radeloos en gaan de klachten maar niet over? 
  • Heb je hulp nodig van professionals en lotgenoten? 
  • Heb je naast darmklachten ook klachten als, vermoeidheid, lusteloosheid of zelfs huidproblemen?
  • Wil je er nu wat aan doen en je buikklachten oplossen? 

Als ook maar bij een van deze dingen “ja” antwoord, dan is het healthy gut programma absoluut voor jou!

Stop NU mijn klachten!

Prikkelbare darm syndroom behandeling: Het pakket

Het programma duurt 9 weken en je hebt tot een jaar toegang tot de online community waar lotgenoten elkaar steunen. Je kunt hier vragen stellen, je verhaal kwijt of de ervaringen van andere lezen.  Je staat er echt niet alleen voor en dat zal je hier duidelijk merken, er zijn zo veel mensen die zich in dezelfde situatie bevinden en samen maak je elkaar alleen maar sterker. 

Hoe ziet het programma eruit? 

Elke week heeft een onderwerp, zo leer je in de eerste week waarom jouw spijsvertering zo belangrijk is voor jouw gezondheid en ga je samen opzoek naar de oorzaak van jouw klachten. 

In de tweede module leer je hoe je zelf een goede maaltijd maakt op je immuunsysteem te versterken.  Ook leer je in de modules hoe je buik weer rustig wordt en wat voor jouw persoonlijk werkt. 


In module 4 ga je aan de slag met de emotionele aspecten van het prikkelbare darm syndroom en leer je hoe je rust kunt vinden. 

Module 5 focust op het ombuigen van jouw vertrouwde recepten, zodat je toch lekker kunt blijven eten maar wel op een verantwoorde manier. Ook helpen de deskundigen jou bij het lezen van etiketten in de supermarkt, zodat zelfs dat straks makkelijk is!

In module 6 wordt er gefocust op meer energie. Zo leer je hoe je dieper slaapt zodat je lichaam beter uitrust en leer je ademhalingstechnieken voor meer rust.  Daarna word er gekeken naar de relatie tussen huid en darm, want veel mensen ervaren ook huidklachten. 

Voeding heeft enorme invloed op hoe we ons voelen en een gezond voedingspatroon draagt bij aan een gezonde huid en darmflora, daar gaat module 7 uitgebreid op in. 

In module 8 en 9 leer je hoe je al deze dingen kunt blijven toepassen in jouw leven zodat je altijd pijnvrij en op je gemak de dingen kunt doen waar jij blij van wordt. Na deze modules heb je nog een jaar lang toegang tot de community en als je het even vergeten bent, kun je altijd terug naar de modules.

prikkelbare darm syndroom

Prikkelbare darm syndroom behandeling, wat biedt het online programma jou? 

Het healthy gut programma is dus behandeling voor het prikkelbare darm syndroom. Het online programma bestaat naast de 9 modules uit het volgende:

  • 1 jaar lang support

  • Jarenlange ervaring samengevat in een module

  • Video’s, werkboeken, opdrachten en schema’s

  • Live sessies met diëtistes

  • Ontwikkel een concreet en persoonlijk voedingsplan

Na het programma heb je dus: 

  • Geen buikpijn meer!

  • Meer energie

  • Een gezondere huid

  • Betere nachtrust

  • Betere spijsvertering

Veelgestelde vragen

Kan prikkelbare darm syndroom genezen? 

Helaas is het prikkelbare darm syndroom niet te genezen. Maar met de juiste behandeling kun je de klachten van het prikkelbare darmsyndroom wel dusdanig verminderen. Er zijn verschillende behandelingen maar niet alles werkt even goed. Ook worden er vaak pijnstillers voorgeschreven, maar ook pijnstillers kunnen op de lange termijneffect hebben op je gezondheid. Het is nooit verstandig om gebruik te maken van medicatie zonder een arts of specialist te raadplegen.

Op de website van de maag lever darmstichting vind je meer informatie over mogelijke behandelingen. Wil je liever vandaag nog geholpen worden? Kijk dan hier.

Wat verergert PDS? 

Diverse voedingsmiddelen kunnen de klachten verergeren, maar ook je mentale gesteldheid kan de klachten beïnvloeden. Ervaar je veel stress, of bijvoorbeeld slapeloosheid? Dan kan het zijn dat je klachten erger worden. De klachten worden overigens niet veroorzaakt door deze factoren maar kunnen het wel verergeren. 
 
Ervaar je veel stress, of andere mentale klachten? Probeer daar altijd de oorzaak te achter halen, zo kun je aanpassingen maken en verminderen mogelijk ook de buikklachten. 

Wat te eten bij prikkelbare darm syndroom? 

Het is lastig te zeggen wat je precies wel en niet kunt eten omdat de klachten bij de meeste mensen verschillen. Probeer voor jezelf uit te vinden waar je op reageert. Sommige voedingstoffen kun je beter mijden. 
 
–       Koffie/caffeine
–       Bonen en peulvruchten
–       Onrijp fruit
–       Vet eten
–       Pittig eten
–       Uien en andere look soorten
 
Ook tabak kan een vervelend effect hebben op de darmklachten. Stoppen met roken is daarom zeker aan te raden.

Welk dieet helpt bij prikkelbare darm syndroom (PDS)? 

Vaak word een FODMAP dieet aangeraden op uit te vinden wat je wel en niet kunt verdragen. Een persoonlijk voedingsschema kan helpen om het makkelijker en leefbaarder te maken.
 

Is het prikkelbare darm syndroom dodelijk?

Nee, het prikkelbare darmsyndroom is niet dodelijk. Wel kan het ontzettend veel klachten geven en kunnen mensen hierdoor wel minder kwaliteit van leven ervaren. Soms kunnen er zelfs depressieve klachten ontstaan. Kamp je met dit soort klachten, breng dan een bezoek aan de huisarts.

Hoe wordt de diagnose prikkelbare darm syndroom gesteld? 

De diagnose prikkelbare darm syndroom word gesteld aan de hand van de Rome-IV criteria. Dit houdt in dat de klachten geen medische of biochemische verklaring hebben. Ook moet de patiënt minstens 1 dag per week in de afgelopen 3 maanden klachten hebben ervaren.  
De klachten moeten al minimaal 6 maanden aanwezig zijn en de te relateren aan ontlasting. Ook moet er sprake zijn van een verandering in ontlasting, zoals wisselingen tussen diarree en verstopping. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *