...

Garmin Vivoactive 4(S) review: Mijn persoonlijke ervaring

Gemiddelde leestijd: 30 minuten

De Garmin Vivoactive 4(S) is een van Garmin’s meest populaire producten. Het is een goed betaalbare smartwatch die weinig te wensen overlaat. Het sporthorloge is multifunctioneel en in tal van kleuren te krijgen, zo is er voor ieder wat wils. Daarnaast is de smartwatch te koop in 2 maten, de Vivoactive 4, met een diameter van 45mm en de vivoactive 4s met een diameter van 40mm. Met de kleinere variant probeert Garmin op de dames in te spelen. 

In 2020 schafte ik mijn Garmin Vivoactive 4(S) aan, na 2 jaar gebruik schrijf ik nu mijn eerlijke review. 

Garmin Vivoactive 4(S) Review

Functies van de Garmin Vivoactive 4(S)

De Garmin Vivoactive heeft ontzettend veel functies. Ik maak zelf niet van alle functies gebruik, omdat deze je batterijduur beïnvloeden. Zo gebruik ik de pulse OX sensor bijvoorbeeld niet, ook track ik mijn hydratatie en cyclus niet.

Body battery

De body battery vind ik een fantastische functie. Aan de hand van jouw leefstijl, activiteiten, slaap, hartslag etc. maakt de smartwatch een schatting van jouw energielevel.  Dit is handig bij het plannen van trainingen, zodat je weet wanneer je lichaam op zijn beste energie level zit, of juist op welke momenten je beter kunt rusten. 

Ik was sceptisch over deze functie, want zoals we allemaal weten kunnen je energielevels van dag tot dag verschillen. Soms sta ik super fit op, terwijl ik eigenlijk helemaal niet zo goed heb geslapen. Terwijl je op andere dagen als een blok slaapt, maar je je niet fit voelt. Om deze reden dacht ik dat deze functie vooral overbodig zou zijn, maar ik moet bekeken dat de body battery eigenlijk enorm accuraat is. 

Sta ik bijvoorbeeld niet zo fit op, dan klopt dit vaak ook met de schatting die het sporthorloge heeft gemaakt, dan sta ik bijvoorbeeld op met een body battery van 60.  Al met al dus een functie die mij alles meevalt en waarvan ik niet had verwacht dat ik het zou gebruiken.

Pulse Ox sensor

De pulse Ox sensor gebruik ik zelf niet, maar heb deze wel gebruikt toen ik de Garmin Vivoactive net had. Ik merkte dat vooral mijn batterij snel leeg raakte en deze functie voor mij niet veel toevoegde. Ik kan mij voorstellen dat als je op hoogte traint, of bijvoorbeeld een slechtere longfunctie hebt, deze functie wel heel erg handig is. 

De pulse Ox sensor meet namelijk het percentage zuurstof in je bloed, bij een gezond persoon ligt deze tussen de 98% en 100% maar door verschillende omstandigheden kan dit afwijken en kan het meten dus ook nuttig zijn. Voor mij dus niet perse en heb het daarom uitgezet, zodat ik mijn batterij duur verleng. 

Stressmeter

De stressmeter meet aan de hand van je hartslag hoeveel stress je lichaam ervaart.  Ik gebruik de functie nauwelijks. Maar je stresslevel heeft zeker invloed op je energie, slaap en ontspanning dus het is fijn dat dit gemeten word. Zo word de data over bijvoorbeeld je slaap of energielevel veel accurater en leer je je lichaam steeds beter kennen.

Menstruatiecyclus tracking

Je kunt je Garmin gebruiken om je menstruatiecyclus te tracken. Ben je zwanger? Dan kun je ook je zwangerschap bij houden in je Garmin Vivoactive 4. Wat ik jammer vind aan de functie is dat je geen wijzigingen kunt maken. Gebruik je bijvoorbeeld anticonceptie en sla je je stopweek over, dan kun je dit niet veranderen en klopt je cyclustracker dus al niet meer. 

Hydratatie  tracker

Met de hydratatie tracker kun je bijhouden hoeveel je drinkt op een dag. Handig om inzicht te krijgen van je vochtinname. Persoonlijk vind ik dit een fijne toevoeging omdat ik regelmatig vergeet om voldoende te drinken. Zo weet ik precies hoeveel ik nog moet drinken om een gezonde vochtbalans te houden. 

Ademhalingstracker

De ademhaling tracker meet hoe vaak je adem haalt per minuut. Ook kun je ademhalingsoefeningen doen om je ademhaling te herstellen, je stress te verlagen of voor een beter nachtrust. 

Slaapcontrole

Ik vind dit een van de meest waardevolle functies van de Garmin Vivoactive 4. Slaap is ontzettend belangrijk en word vaak vergeten in een gezonde leefstijl, terwijl het van cruciaal belang is voor je herstel. 

Hartslagmeter

De hartslagmeter is voor mij een vereiste bij het aanschaffen van een sporthorloge. Door de hartslagmeter zie je in welke hartslagzone je je bevind tijdens een workout, maar je kunt ook je trainingsdoelen aanpassen. 


De hartslag meter word ook gebruikt om je VO2max te bepalen. Naarmate je je Garmin sporthorloge wat langer in gebruik hebt, leert de Garmin je beter kennen en kan deze een goede inschatting maken van de conditie van je hart, ook wel VO2max.

Ontspanning/focus mode

Als je wat extra ontspanning nodig hebt tijdens een drukke dag dan is deze functie een uitkomst. De Garmin smartwatch leid je door een ademhalingssessie waardoor je je rust en concentratie weer terug vind. 

Ik gebruik deze functie regelmatig als ik het gevoel heb dat ik mijn concentratie verlies of als ik enorm druk ben in mijn hoofd of stress ervaar. 

Je kunt zelf kiezen hoelang je wilt dat de ademhalingssessie duurt, en wat het doel ervan is

Workout animatie

Via de Garmin Connect app kun je workouts klaar zetten op je smartwatch. De workouts worden begeleid met een animatie, zodat je duidelijk kunt zien hoe je de oefeningen moet uitvoeren. Ook zie je hoe lang en hoe vaak je de oefening nog moet doen. 

Sportapps

Met de Garmin Vivoactive kun je tal van sporten uitoefenen. Een groot deel van deze sporten staan al voorgeprogrammeerd in de app, je kunt deze selecteren als favoriet zodat ze direct in je horloge zichtbaar zijn en je ze kunt aanklikken als je je sportsessie begint. 

De sporten die beschikbaar zijn met de Vivoactive 4(s) zijn: 

 • Hardlopen
 • Fietsen
 • Wandelen
 • Indoor wandelen (loopband)
 • Traplopen
 • Zwemmen (zwembad en open water)
 • SUP (stand up paddleboarding)
 • Cardio
 • Yoga
 • Krachttraining
 • Indoor track
 • Indoor fietsen
 • Golf
 • Skiën
 • Snowboarden
 • Langlaufen
 • Pilates
 • Fitness (elliptical)
 • Roeien
 • Indoor roeien

Naast de standaard sporten kun je via de Garmin IQ app apps toevoegen, zo kun je ook minder bekende sporten tracken. 

vivoactive active 4S sportapps

Coaching met Garmin Coach

De Garmin Coach is ontwikkeld voor hardlopers die hun doel willen verleggen. Zo kun je kiezen voor een coaching traject voor de 5km, 10km en een halve marathon.

Aangepaste workouts

Via de Garmin Connect app, of via je de computer kun je zelf je workouts samenstellen. Deze kun je laden in je smartwatch, zo kun je altijd de workouts doen die bij jouw trainingsdoelen passen. 

Smartphone connectie

De Garmin Vivoactive 4(S) kun je zowel met een Android telefoon als een Apple telefoon koppelen. De Garmin Connect app is gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Je kunt in een oogopslag zien welke workouts je die dag hebt gedaan, hoe je hebt geslapen, hoeveel calorieën je hebt verbrand en wat je hartslag is op dat moment en gedurende de dag. 

Muziek

Via de Garmin Connect App kun je playlists laden op je smartwatch. Dit kan zowel met Deezer, Spotify en andere muziek apps. Met draadloze oordopjes of headphones kun je tijdens je training muziek luisteren. Ideaal! 

Veiligheidstracking

Op de Garmin Vivoactive kun je ook veiligheidsinstellingen toepassen. Zo kun je bijvoorbeeld je livelocatie delen met vrienden of familie, of een noodsignaal instellen. Hiermee kun je direct hulpdiensten inschakelen als je bijvoorbeeld een ongeluk krijgt of in een benarde situatie terecht komt. 

Garmin Pay

Met Garmin Pay kun je contactloos betalen met je sporthorloge. Snel, makkelijk en veilig. Check wel even of je bank ook contactloze betalingen accepteert!

Connect IQ store

Via de Garmin IQ store kun je verschillende apps, watchinterfaces en andere toepassingen downloaden voor je smartwatch. 

Je kunt je Garmin Vivoactive 4(S) dus helemaal aanpassen aan jouw persoonlijke voorkeuren.

Garmin Vivoactive 4 menu

Het Garmin Vivoactive 4(S) Touchscreen

De een is er fan van en de andere vind het niks, het touchscreen. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik mij in beide meningen kan vinden. Ik vind het touchscreen prettig omdat het gebruiksvriendelijk is, het maakt dat het horloge snel en makkelijk te begrijpen is en dat je binnen een paar seconden jouw gegevens kunt zien. 

Het nadeel is dat het niet zo goed werkt als het scherm nat is. Zo kun je in het zwembad niet meer zien wat er op de volgende pagina staat en moet je je knoppen aan de zijkant gebruiken, die overigens zeer handig zijn en het horloge makkelijk in gebruik maken. De knoppen zijn absoluut  een toevoeging. 

De enige oplossing die ik tot nu toe heb gevonden voor het natte touchscreen probleem is de watch aanzetten voor je het water in gaat, het werkt prima maar ideaal is het niet.

Formaten

De Garmin Vivoactive 4 en de 4S komen in twee verschillende maten. De Garmin Vivoactive 4 is 45mm diameter en de 4s 40mm. 

Door een kleinere versie uit te brengen richt Garmin zich meer op de vrouwen in de markt. Het ontwerp is hetzelfde maar het fijnere klokje maken deze draagbaarder voor vrouwen. 

Garmin Vivoactive 4(S) GPS review

De GPS van de Vivoactive is goed, maar wil je het horloge gebruiken voor hele precieze metingen, dan kan de Vivoactive misschien wat te wensen overlaten. 

Ik gebruik de GPS voornamelijk voor wandelingen, hikes of hardlopen. Daar werkt hij goed en is hij betrouwbaar, een enkele keer wijkt hij iets af. Op zeer bewolkte dagen kan het wel gebeuren dat het lang duurt voordat de Vivoactive 4(S) verbinding maakt. 

Wat kan helpen om de GPS locatie sneller te ontvangen is om het horloge regelmatig via de computer te updaten. 

Kleuren van de Garmin Vivoactive 4(S)

De Garmin Vivoactive 4 en 4S zijn er in verschillende kleuren

De Garmin Vivoactive 4 komt in de volgende kleuren:

 • Zwart 
 • Donkergrijs met zilver

De Garmin Vivoactive 4S is er in meer kleuren:

 • Zwart
 • Roze met goud
 • Lichtgrijs met zilver
 • Wit met rosé goud

Garmin Challenges

Wat ik een erg leuk vind aan Garmin is dat je meekunt doen aan verschillende challenges. Deze zijn motiverend en als je ze haalt verdien je een badge. Als je een beetje competitief bent aangelegd zal je hier zeker uitdaging in vinden. 

Naast dat je je elke maand kunt aanmelden voor nieuwe challenges zijn er ook wekelijkse stappen challenges en kun je zelf challenges aanmaken met vrienden of familieleden. 

Garmin Badges

Door het doen van challenges kun je badges verdienen, deze kun je in je overzicht zien en werken motiverend. Ik vind het een leuke toevoeging en laat mij extra uitdagen door de badges en challenges. 

Batterijduur van de Garmin Vivoactive 4(S)

De batterij duur hangt af van hoe veel functies je gebruikt, denk bijvoorbeeld aan GPS, pulse OX etc. Deze functies gebruiken aanzienlijk veel energie. 

Ik gebruik mijn Garmin ‘normaal’ en sport 4 à 5 keer per week. Met deze gebruiksintensiteit laad ik mijn Garmin Vivoactive 4(S) om de 3 à 5 dagen op. 

Mijn persoonlijke ervaring met de Garmin Vivoactive 4(S)

Over het algemeen ben ik zeer tevreden met mijn Garmin Vivoactive 4S, mijn mening per functie lees je hier boven. 

De gebruiksvriendelijkheid van het sporthorloge zijn voor mij echt van belang. Als ik lang moet zoeken naar bepaalde instellingen of opties, dan haak ik al af. Garmin heeft echt zijn best gedaan op de gebruiksvriendelijkheid van de smartwatch, ik kan alles binnen een mum van tijd vinden en kan de instellingen makkelijk wijzigen. 

batterij duur en prijs kwaliteit verhouding

De batterij duur vind ik wat tegenvallen, maar ik gebruik het sporthorloge ook intensief dus de gebruiksduur is relatief lang. 

De prijs kwaliteit verhouding vind ik uitstekend, voor nog geen 300 euro heb je echt een goed sporthorloge die alle functionaliteiten heeft die je als ‘gewone’ sporter nodig hebt.  

Raad ik de Garmin Vivoactive 4(S) aan?

Ja zeker, ik zou de Garmin Vivoactive 4(S) aanraden als je regelmatig sport of dagelijks je stappen doelen, activiteiten of hartslag wilt bijhouden. Het sporthorloge kun je gebruiken voor al jouw fitness, hardloop, bootcamp of andere sport activiteiten, naast de dagelijkse smartwatch functionaliteiten.  Je kunt alles makkelijk bijhouden en zowel het horloge als de app zijn overzichtelijk. 

Wat ik ook een fijne bijkomstigheid vind is dat je de bandjes kunt wisselen. Je kunt de sportbandjes van Garmin zelf bij kopen maar ook andere merken passen op het horloge. Zo kun je het bandje aanpassen aan elke gelegenheid en kun je je smartwatch altijd dragen.


Ben je meer gericht op multi sport of het doen van bijvoorbeeld triatlons? Dan zou ik kijken naar een luxere Garmin, zoals bijvoorbeeld de Fenix.

Plus- en minpunten 

 • Fijne interface

 • Gebruiksvriendelijk

 • Relatief lange batterijduur

 • Watch interface en apps zijn te personaliseren

 • Compact

 • Verwisselbare bandjes

 • Touchscreen werkt niet goed als het scherm nat is

 • GPS langzaam bij (zeer) bewolkte dagen

 • Scherm is niet kras vast dus een screenprotector is aan te raden

Waar is de garmin Vivoactvie te koop?

Ik bestelde mijn Garmin Vivoactive 4(S) bij de Wehkamp. De service is goed en je kunt de producten gratis retourneren als dit niet het geval is. 

Ook zijn ze voor service makkelijk te bereiken en zijn ze enorm behulpzaam als je iets nodig hebt. 

De levering was ontzettend snel en gratis, ik had mijn horloge de volgende dag al in huis. 

Ook hebben ze verschillende betaalmogelijkheden, zo kun je bijvoorbeeld ook achteraf betalen. Dan kun je het product eerst zien voordat je een keuze maakt!

Veel gestelde vragen of de Garmin Vivoactive 4(S)

Kan je bellen met Garmin Vivoactive 4?

Je kunt een telefoongesprek voeren met de Garmin Vivoactive 4(S) als deze verbonden is via bluetooth met een Android telefoon. Apple ondersteund deze functie niet. 

Welke Garmin moet ik kiezen?

Afhankelijk van je wensen. De Garmin Vivoactive 4(S) is een zeer uitgebreid sporthorloge, maar is niet geschikt voor Multi sport. Train je bijvoorbeeld voor een triatlon, kies dan eerder voor een Fenix.

Kun je zwemmen met Garmin Vivoactive 4?

Ja de Garmin Vivoactive 4(S) is waterdicht tot 5ATM. Dat betekend dat het horloge waterdicht is tot 50 meter diep voor 10 minuten.  Je kunt er dus mee zwemmen (ook in zout water), douchen en je kunt het horloge afspoelen. Je kunt er niet mee duiken. Je kunt er wel mee snorkelen, maar duik dan niet naar de bodem, het horloge is niet waterdicht onderdruk.

Wat is het verschil tussen Garmin Vivoactive 4 en 4S?

De Vivoactive 4 is iets groter dan de Vivoactive 4S. De diameter van de Garmin Vivoactive 4 is 45mm en die van de 4S is 40mm. Ook is de 4S in andere kleuren leverbaar. De functionaliteiten zijn van beide gelijk.

Is Garmin Vivoactive 4 waterproof? 

Ja, de Garmin Vivoactive 4(S) is waterdicht tot 5ATM. Dat betekend dat het horloge waterdicht is tot 50 meter diep voor 10 minuten.  Je kunt er dus mee zwemmen (ook in zout water), douchen en je kunt het horloge afspoelen. Je kunt er niet mee duiken. Je kunt er wel mee snorkelen, maar duik dan niet naar de bodem, het horloge is niet waterdicht onderdruk.

Welke maat heeft de Garmin Vivoactive 4(S)?

De Garmin Vivoactive 4 is 45mm diameter, de 4S is 40mm in diameter. 

Voor welke sporten kan ik de Garmin Vivoactive 4 gebruiken?

Je kunt de Garmin Vivoactive 4 voor heel veel sporten gebruiken, de vooraf ingestelde sporten zijn: 
Hardlopen
Fietsen
Wandelen
Indoor wandelen (loopband)
Traplopen
Zwemmen (zwembad en open water)
SUP (stand up paddleboarding)
Cardio
Yoga
Krachttraining
Indoor track
Indoor fietsen
Golf
Skiën
Snowboarden
Langlaufen
Pilates
Fitness (elliptical)
Roeien
Indoor roeien
 

 
Kun je de bandjes wisselen voor de garmin vivoactive 4? 

Ja, de bandjes zijn eenvoudig verwisselbaar door de snel sluiting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *